Houdoe Grave

Op 1 januari 2022 komt met de vorming van de gemeente Land van Cuijk een einde aan de zelfstandige gemeente Grave. De journalisten Ed van Alem (fotografie) en Joost Ariaans, ondersteund door Henk Baltussen, Geurt Franzen en René Megens, blikken in woord en beeld terug op de laatste decennia van de gemeente. Een terugblik op een gemeenschap op het scharnierpunt van twee eeuwen. Een periode waarin flink werd gebouwd maar net zo hard werd gesloopt. Een tijd waarin de vooruitgang werd omarmd, zonder afscheid te nemen van ál het oude. Waarin leed werd gedeeld, maar het leven ook uitbundig werd gevierd. Met meer dan 500 foto’s uit het rijke archief van Ed van Alem, in kleur en zwart-wit.

192 blz, gebonden, hard cover, 24,95. ISBN 9789492797131

Houdoe Sint Anthonis

Op 1 januari 2022 komt met de vorming van de gemeente Land van Cuijk een einde aan de zelfstandige gemeente Sint Anthonis. De journalisten Ed van Alem (fotografie) en Henk Baltussen, ondersteund door Geurt Franzen en René Megens, blikken in woord en beeld terug op de laatste decennia van de gemeente. Een terugblik op een gemeenschap van zeven dorpen, op het scharnierpunt van twee eeuwen. Een periode waarin flink werd gebouwd maar net zo hard werd gesloopt. Een tijd waarin de vooruitgang werd omarmd, zonder afscheid te nemen van ál het oude. Waarin leed werd gedeeld, maar het leven ook uitbundig werd gevierd. Met meer dan 600 foto’s uit het rijke archief van Ed van Alem.

192 blz, gebonden, hard cover, 24,95. ISBN 9789492797117

Houdoe Mill en Sint Hubert

Op 1 januari 2022 komt met de vorming van de gemeente Land van Cuijk een einde aan de zelfstandige gemeente Mill en Sint Hubert. De journalisten Ed van Alem (fotografie) en René Megens, ondersteund door Joost Ariaans, Henk Baltussen en Geurt Franzen, blikken in woord en beeld terug op de laatste decennia van de gemeente. Een terugblik op een gemeenschap van vier dorpen, op het scharnierpunt van twee eeuwen. Een periode waarin flink werd gebouwd maar net zo hard werd gesloopt. Een tijd waarin de vooruitgang werd omarmd, zonder afscheid te nemen van ál het oude. Waarin leed werd gedeeld, maar het leven ook uitbundig werd gevierd. Met circa 500 foto’s in kleur en zwart-wit.

192 blz, gebonden, hard cover, 24,95. ISBN 9789492797124

Houdoe Cuijk

Na ruim tweehonderd jaar komt met de vorming van de gemeente Land van Cuijk op 1 januari 2022 een einde aan de zelfstandige gemeente Cuijk. De journalisten Ed van Alem (fotografie) en René Megens, ondersteund door Henk Baltussen en Geurt Franzen, blikken in woord en beeld terug op de laatste decennia van de gemeente. Een terugblik op een gemeenschap van zeven dorpen, op het scharnierpunt van twee eeuwen. Een periode waarin flink werd gebouwd maar net zo hard werd gesloopt. Een tijd waarin de vooruitgang werd omarmd, zonder afscheid te nemen van ál het oude. Waarin leed werd gedeeld, maar het leven ook uitbundig werd gevierd. Met meer dan 500 foto’s.

200 blz, gebonden, hard cover, 24,95. ISBN 9789492797100

Houdoe Boxmeer

Op 1 januari 2022 komt met de vorming van de gemeente Land van Cuijk een einde aan de zelfstandige gemeente Boxmeer. De journalisten Ed van Alem (fotografie) en Geurt Franzen, ondersteund door Joost Ariaans, Henk Baltussen en René Megens, blikken in woord en beeld terug op de laatste decennia van de gemeente. Een terugblik op een gemeenschap op het scharnierpunt van twee eeuwen. Een periode waarin flink werd gebouwd maar net zo hard werd gesloopt. Een tijd waarin de vooruitgang werd omarmd, zonder afscheid te nemen van ál het oude. Waarin leed werd gedeeld, maar het leven ook uitbundig werd gevierd. Met ruim 600 foto’s in kleur en zwartwit.

200 blz, gebonden, hard cover, 24,95. ISBN 9789492797087

Horen met mijn ogen

Anneke Arts-Theunissen (1943), geboren in het Oost-Brabantse Groeningen en wonend in Boxmeer, werd als kind langzaam doof. Rond haar 12e kon ze niemand meer verstaan. Ze groeide op in een groot gezin waarin haar doofheid niet echt onderwerp van gesprek was. Anneke stond er goeddeels alleen voor, maar dankzij een groot doorzettingsvermogen en het vermogen zich snel aan te passen, slaagde ze er in de complicaties van het ontbreken van een zintuig handig te omzeilen. Met vallen en opstaan.

Horen met mijn ogen in de pers:

Artikel op de website van RTL Nieuws/EditieNL van 20 oktober 2020

Artikel in Peel en Maas van 15 oktober 2020

Artikel op de website van Omroep Brabant (19 oktober 2020)

Artikel op de website landvancuijk.nl (20 oktober 2020)

Artikel in het Boxmeers Weekblad van 20 oktober 2020

Artikel op de site van Kliknieuws/De Maasdriehoek van 21 oktober 2020

Artikel op de website van stichting hoormij.nl van 21 oktober 2020

Artikel in weekblad De BoK van 23 oktober 2020

Artikel in De Gelderlander van 30 oktober 2020

Interview in het Boxmeers Weekblad/De Maasdriehoek van dinsdag 3 november 2020

 

Ze leerde zichzelf liplezen en door anderen goed te observeren, kon ze, zoals ze het zelf noemt, ‘horen met haar ogen’. 

Haar wereld was een wereld van stilte. Maar ze voelde dat die andere wereld, die van het geluid, nabij was, altijd nabij. Toen na vijftig jaar stilte het dankzij moderne technologie misschien mogelijk werd om te gaan horen, greep ze die kans aan. Het cochleair implantaat dat in haar hoofd werd ingebracht, opende het venster naar de wereld van geluid. 

Dat bleek een wereld die veel nieuwe mogelijkheden bracht. Ze ontdekte dat ze heel creatief was: ze ging boetseren, schilderen en schrijven. Maar net als het leven in de stille wereld, deed het leven in de wereld van geluid een groot beroep op haar vermogen om aan te passen. Ook dit ging niet vanzelf. Ze kon echter volop rekenen op de steun van haar echtgenoot en gezin. 

Haar ervaringen in beide werelden heeft ze vastgelegd in ‘Horen met mijn ogen’. In een sprankelende, eerlijke en soms ontroerende stijl is ze erin geslaagd haar ervaringen op papier te zetten. Vrolijke anekdotes en emotionele herinneringen wisselen elkaar af en het resultaat is een even boeiend als hartverwarmend levensverhaal.  

Anneke-Arts-Theunissen, Horen met mijn ogen, 160 pagina’s, 17,50, ISBN 978 94 92 797 070

 

Klik hier om naar de bestelpagina te gaan

Tot frontgebied verklaard

In Tot frontgebied verklaard geven amateurhistoricus Guido Siebers en schrijver/journalist/columnist Geurt Franzen, beiden uit Boxmeer, een chronologisch overzicht van de bevrijding van Boxmeer. Anders dan wel wordt gedacht, vond de bevrijding van Boxmeer, Beugen en Sambeek niet op één dag plaats (26 september 1944). Op die dag zou een Schotse militair, Angus Mitchell, op de fiets Boxmeer zijn binnengereden en daarmee zou de bevrijding een feit zijn geweest. Siebers en Franzen laten zien dat de bevrijding vele maanden in beslag nam en duurde van 23 september 1944 tot 1 maart 1945. De dorpen werden tot frontgebied verklaard, de inwoners geëvacueerd en het gebied een niemandsland waar Duitsers en geallieerden over en weer met prikacties elkaars sterkte aftastten. Met tientallen slachtoffers tot gevolg, aan beide zijden, maar ook onder burgers. De opzet van het boek is ‘verhalend’: feiten en gebeurtenissen worden in zeer lezenswaardige verhalen gepresenteerd, hetgeen het boek tot een aantrekkelijke uitgave maakt voor een groot publiek. Met meer dan 170 illustraties is het boek daarnaast een lust voor het oog. Er zijn onder meer originele documenten opgenomen die nog nooit eerder zijn gepubliceerd. 

Guido Siebers & Geurt Franzen, Tot frontgebied verklaard, 24,50 euro, 224 blz, gebonden, ISBN 9789492797056

Bij het boek behoort een speciale website. Klik hier.

Angus Mitchell, staand rechts, wordt beschouwd als de bevrijder van Boxmeer. Volgens de auteurs van ‘Tot frontgebied verklaard’ was Boxmeer echter al van Duitsers gezuiverd op het moment dat Mitchell op een geleende fiets het dorp binnenreed.

Tot frontgebied verklaard in de pers:

Zijwieltjes & verzuurde benen

Zijwieltjes & verzuurde benen

Zijwieltjes & verzuurde benen is een bloemlezing van verhalen en gedichten rondom het thema fiets en fietsen. Over fietsendiefstal en over herinneringen aan memorabele fietstochten. Over een bakfiets die nonnen verleidt en over Jantje die met zijn fietsje de Maas inrijdt. Over de rondemiss van Boxmeer en over overleden fietsmaatjes. En als kers op de taart: dertien geschreven portretten van regionale wielrenners uit het Land van Cuijk en Maasduinen die naam hebben gemaakt. Zijwieltjes & verzuurde benen, geproduceerd in samenwerking met stichting De Kneep, mag gerust een uniek boek genoemd worden. Niet minder dan 52 schrijvers uit de regio werkten mee.

Vergankelijk in Zonnemaire

Vergankelijk in Zonnemaire is een bundel verhalen geschreven door Marco van de Plasse uit Boxmeer. De verhalen zijn geïllustreerd door de Zeeuwse kunstenares Saskia Eggink. De zevenentwintig verhalen gaan over vergankelijkheid, steeds vanuit een ander perspectief en toegespitst op het Zeeuwse dorpje Zonnemaire.  Bijvoorbeeld over de mug op een zwarte schuur, de grijsgroene steen van Willemijntje Romeijn  en het hardvochtig afzagen van een rij dijkkoninginnen, maar ook over het verdwijnen van de bijnaam, de moord die geen moord was en over wie straks het licht uitdoet in de kerk.  Want, of we het  nu willen of niet: alles wat bestaat, verandert en vergaat.

Marco van de Plasse & Saskia Eggink, Vergankelijk in Zonnemaire, 22,95 euro, 128 blz, gebonden, ISBN 9789492797049

Eén van de illustraties uit ‘Vergankelijk in Zonnemaire’ (Saskia Eggink)

‘Vergankelijk in Zonnemaire’ in de pers:

Schrijven als tweede natuur

Schrijven als tweede natuur is een bonte verzameling schrijfsels van 36 auteurs van divers pluimage uit de regio’s Land van Cuijk en Maasduinen. Het is een gezamenlijke uitgave van Uitgeverij Reinaert en stichting De Kneep, een platform van schrijvers uit de regio. De bloemlezing laat zien dat het Land van Cuijk en Maasduinen bruisen van literair talent. Vele tientallen mensen hebben van schrijven hun tweede natuur gemaakt. ‘Natuur’ was het thema van de Boekenweek 2018 en werd daarom ook als thema gekozen voor de bijzondere bundel.

Schrijven als tweede natuur, diverse auteurs (2018), 176 blz, 12,50 euro, ISBN 9789492797032.