Horen met mijn ogen

Anneke Arts-Theunissen (1943), geboren in het Oost-Brabantse Groeningen en wonend in Boxmeer, werd als kind langzaam doof. Rond haar 12e kon ze niemand meer verstaan. Ze groeide op in een groot gezin waarin haar doofheid niet echt onderwerp van gesprek was. Anneke stond er goeddeels alleen voor, maar dankzij een groot doorzettingsvermogen en het vermogen zich snel aan te passen, slaagde ze er in de complicaties van het ontbreken van een zintuig handig te omzeilen. Met vallen en opstaan.

Horen met mijn ogen in de pers:

Artikel op de website van RTL Nieuws/EditieNL van 20 oktober 2020

Artikel in Peel en Maas van 15 oktober 2020

Artikel op de website van Omroep Brabant (19 oktober 2020)

Artikel op de website landvancuijk.nl (20 oktober 2020)

Artikel in het Boxmeers Weekblad van 20 oktober 2020

Artikel op de site van Kliknieuws/De Maasdriehoek van 21 oktober 2020

Artikel op de website van stichting hoormij.nl van 21 oktober 2020

Artikel in weekblad De BoK van 23 oktober 2020

Artikel in De Gelderlander van 30 oktober 2020

Interview in het Boxmeers Weekblad/De Maasdriehoek van dinsdag 3 november 2020

 

Ze leerde zichzelf liplezen en door anderen goed te observeren, kon ze, zoals ze het zelf noemt, ‘horen met haar ogen’. 

Haar wereld was een wereld van stilte. Maar ze voelde dat die andere wereld, die van het geluid, nabij was, altijd nabij. Toen na vijftig jaar stilte het dankzij moderne technologie misschien mogelijk werd om te gaan horen, greep ze die kans aan. Het cochleair implantaat dat in haar hoofd werd ingebracht, opende het venster naar de wereld van geluid. 

Dat bleek een wereld die veel nieuwe mogelijkheden bracht. Ze ontdekte dat ze heel creatief was: ze ging boetseren, schilderen en schrijven. Maar net als het leven in de stille wereld, deed het leven in de wereld van geluid een groot beroep op haar vermogen om aan te passen. Ook dit ging niet vanzelf. Ze kon echter volop rekenen op de steun van haar echtgenoot en gezin. 

Haar ervaringen in beide werelden heeft ze vastgelegd in ‘Horen met mijn ogen’. In een sprankelende, eerlijke en soms ontroerende stijl is ze erin geslaagd haar ervaringen op papier te zetten. Vrolijke anekdotes en emotionele herinneringen wisselen elkaar af en het resultaat is een even boeiend als hartverwarmend levensverhaal.  

Anneke-Arts-Theunissen, Horen met mijn ogen, 160 pagina’s, 17,50, ISBN 978 94 92 797 070

 

Klik hier om naar de bestelpagina te gaan